تاریخچه باغ فردوس
مستندات روایی حکایت از آن دارد که این باغ در زمان محمدشاه قاجارساخته شده است و ساختمان آن کاخ شکارگاه وی بود. پس از فوت نظام الدوله، مالک باغ پسرش دوستعلی خان معیر الممالک داماد ناصرالدین شاه شد.او بر اساس آنچه روایت کرده اند به این باغ و عمارتش اهمیتی نمی داد تا اینکه باغ رو به ویرانی گذاشت.
حاجی میرزا حسین پسر حاجی میرزا خلیل شیرازی که در سرای امیر حجره داشت و تاجری اعیان منش بود این باغ را خرید و دست به تعمیرآن زد. او چند سالی مالک این باغ بود و در این باغ مهمانی ها ترتیب داد. اما پدرش که از این ولخرجی های پسر نگران شده بود او را به شیراز خواست و به این ترتیب باغ و عمارت به سرایدار سپرده شد و دوباره رو به ویرانی نهاد.
پس از او میرزا حسین طهرانی مالک باغ شد.او هم عمارت شمالی باغ را خراب کرد و درختانی را که نظام الدوله کاشته بود از بیخ برکند.پس از فوت او اراضی این باغ بین وراث تقسیم شد و هریک از وراث سهم خود را فروختند. در سال 1318هجری قمری در زمان مظفرالدین شاه میرزااسماعیل خان امین الملک برادر امین السلطان اتابک باغ فردوس را خرید. او به آبادانی باغ کوشید و در ضلع غربی آن اندرونی و حمام ساخت. او پس از امین الملک، از عهده نگهداری باغ بر نیامدند و باغ برای سومین بار رو به ویرانی گذاشت.
محمد ولی خان سپهسالار خلعتبری باغ فردوس را از وراث امین الملک خرید.وی عمارت و باغ را آباد و قنات آن را دایر کرد و چند استخر و فواره نیز در جای جای باغ احداث کرد. تجارتخانه طومانیانس از محمد خان سپهسالار مبلغی طلبکار بود به عدلیه مراجعه کرد و در ازای طلب خود باغ و عمارت آن را به او دادند. پس از آن دولت وقت در ازای بدهی های تجارتخانه باغ را ضبط کرد و اراضی آن را متری دو تومان به کارکنان وزارتخانه های دولت به اقساط پنج ساله فروخت. اما بخش فعلی عمارت به دستور علی اصغر حکمت، وزیر معارف در سال 1316 هجری شمسی خریداری و عمارت آن بازسازی شد و از آن به عنوان مدرسه استفاده شد. در سال 1336 هجری شمسی باغ فردوس بین وزارت آموزش و پرورش و شهرداری تقسیم شد.
در این هنگام بنیاد فرح پهلوی باغ فردوس را از شهرداری خریداری و پیرو تصمیمی که مبنی بر احیای باغ فردوس برای برگزاری جشن های فرهنگ و هنر در این مکان گرفته شده بود مرمت باغ به سازمان رادیو و تلویزیون ایران سپرده شد.
در این دوران این باغ فردوس مرکز فعالت های هنری شد و پس از انقلاب اسلامی نیز در سال 1358زیر پوشش وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی درآمد و در اوایل دهه 60 به عنوان مرکز آموزش فیلمسازی از آن استفاده می شد و سرانجام در سال 1381 به عنوان موزه سینما مورد بهره برداری قرار گرفت.
مساحت باغ فردوس 20 هزار متر مربع و مساحت عمارت آن 1000 متر مربع، شامل سه و نیم طبقه است. شیب زمین آن از شمال غربی به جنوب شرقی است و تندی این شیب به حدی است که کف طبقه اول بنا با قسمت جنوبی باغ و سقف آن با قسمت شمالی باغ هم سطح است.